За туристи

Варна и нейните възможности за почивка през цялата година

За какво се сещате, когато чуете Варна? Плаж, море, забавления край морския бряг? Варна сякаш се е утвърдила в съзнанието на много от нас като предпочитана дестинация за лятна почивка. Истината е обаче, че градът предлага множество възможности за отдих и през останалото време от годината.

Макар част от хотелите да работят основно през лятото, има и много, които предлагат отлични условия за настаняване целогодишно. Може да изберете да отседнете в малък хотел в близост до центъра на града или в апарт комплекс на първа линия Варна, който посреща гости през цялата година. Днес ви даваме няколко идеи какво да правите, ако сте решили да посетите морската ни столица през пролетта, есента или зимата. 

Делфинариум и музеи: Развлечения на закрито

Делфинариумът е не само един от символите на Варна, но и на родното Черноморие като цяло. Имате възможност да гледате шоу с делфини, да плувате заедно с морските бозайници или да се насладите на атракцията целувка с тюлен. Делфинариумът има и кафе-сладкарница, от която можете да наблюдавате подводния живот на делфините. Ако се разхождате в Морската градина, отбийте се до него – намира се в северната ѝ част. 

Варна има и много музеи. На тези от вас, които се интересуват от история, препоръчваме да се разгледат военноморския музей, този по история на медицината, музей “Нова история на Варна”, етнографския, археологическия или природонаучния музей на града. Любопитни за посещение са още ретро музея до Централната пешеходна зона на Варна и музея на куклите. Музеят на куклите е единствен по рода си у нас – експозицията му представя близо 140 театри кукли и елементи от декори. Ретро музеят пък представя живота на българите в периода 1944-1989 г. Ако го посетите, може да видите български цигари без филтър от времето на социализма, полска козметика, руски прахосмукачки, автомобили с марки “Москвич”, “Трабант” и “Волга”, и восъчни фигури на някои от големите имена на епохата. 

Разходки: във Варна и околността

Ако обичате разходките, Варна и околността ѝ със сигурност имат какво да ви предложат. Едно от най-известните места в близост до града е Дикилиташ, по-познато като Побити камъни. Скалните образувания се намират на около 20 минути с кола от морската ни столица. Спорно е как са се формирали, но се смята, че са образувани преди повече от 50 милиона години. Не това е най-интересното обаче. Мястото е значимо и по друга причина. Това е единствената пустиня у нас, и една от малкото в Европа. Друго място, което си струва да видите, ако сте в района, е Аладжа манастир. Той е един от малкото у нас, при които ясно се разграничават различните помещения. Не е запазена много информация за функцията и историята на мястото, и именно това го прави привлекателен за посещение. 

Въпреки че си е извоювала слава на летен курорт, Варна е подходяща за посещение през цялата година. Ако сте решили да посетите морската ни столица през пролетта, есента или зимата, трябва да знаете, че е по-ветровита, но все така прекрасна и предлагаща интересни възможности за прекарване на свободното време.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!