За туристи

Забележителности в Балчик и околността – какво си струва да видите?

Ако сте решили да посетите Балчик, със сигурност ще останете впечатлени. Градът е малък, но по нищо не отстъпва на големите курорти. Предлага отлични условия за отдих през летния сезон, а през по-студените месеци е все така привлекателен с интересните си места за посещение. Плажната ивица на курорта е красива, а самата атмосфера в града – романтична. Запазените къщи и калдъръмените улички в града допринасят за цялостното вълшебно усещане, което градът носи. 

Щом сте се насочили към Балчик, най-вероятно пред вас стои задачата да изберете къде да отседнете и какво да посетите. Нашата препоръка е да разгледате варианти за настаняване на първа линия в Балчик. Така ще сте близо до морето и всичко случващо се на плажа. По отношение на забележителностите трябва да отбележим, че в града и около него има музеи, галерии и паметници на културата, които съхраняват хилядолетната история на града. Днес ви разказваме за тези места, които струва да посетите. 

Ботаническата градина и Дворецът в Балчик

Това са две от местата, които бихме сложили в графа “задължителни за посещение”. Интересното при тях е, че са обединени в уникален комплекс и са част от 100 Национални туристически обекта. Така при посещението им освен приятни емоции, може да си спечелите и печати, ако събирате такива. 

Дворецът е построен по нареждане на румънската кралица Мария Единбургска. Тя се влюбва в мястото и пожелава лятната ѝ резиденция да бъде изградена именно там. Днес Дворецът привлича множество родни и чуждестранни турист с красивите си вили и постройки, разположени на морския бряг. 

Ботаническата градина се простира на площ от почти 200 декара. Известна е по целия свят с уникалната си колекция от кактуси. Тук освен кактуси, може да видите още над 3500 растения. Истинска феерия от ухания и цветове завладява всеки, посетил мястото. Затова ви съветваме да се отбиете и вие. 

Местност Тузлата

За нея д-р Иван Богданов казва: “Места като Тузлата са Божи дар”. И е прав. Това е едно райско кътче на територията на страната ни. Намира се на близо 10 минути с кола от Балчик. Местността е много красива дава възможност за комбиниране на лечение и почивка. Предоставя добри условия за балнеоложки туризъм. Може да съчетаете насладата от процедури с тузленска кал с прекрасна гледка и разходка из тихи алеи. Районът около местността е благодатен и за риболов. 

Плаж Икантълъка

На север от местността се намира друго вълшебно място – плаж “Икантълъка”. Според мнозина това е едно от най-красивите места по родното Черноморие. Може да сте го чували като плаж “Свети Георги” или “Бялата Лагуна”. Това са другите две имена, с които е известен. Плажът е с площ от почти 9 декара, като ивицата му е тясна и много красива. Заобиколена е от високи бели скали. Усещането за безметежност и спокойствие, което носи, е основната причина мястото да е толкова популярно. Плажът тук е с фин, златист пясък. 

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!