За туристи

Кой сезон да изберем за почивка в Банско?

Кой сезон е най- подходящ за почивка в Банско?


Пролетният сезон е богат на празници, които се отбелязват традиционно и в Банско. За празника Прошка, обичаят е да се съберат клонки от хвойна, като целта е те да се съберат възможно най- голямо количество.

През месец май в Банско можем да присъстваме на фолклорния фестивал, който се провежда всяка година. Името му е „Между три планини“ и в него участват над 800 фолклорни групи. Те се изявяват в танцов и певчески аспект. Фестивалът е едно докосване до автентичността на българския фолклор.

По време на Великденските празници се провеждат спектакли и програми, съчетаващи в себе си хумор и сатира.


Лятна почивка в Банско

За тези от нас, които обичат прохладната локация за своята активна семейна почивка, Банско е точното място. Градчето се намира в подножието на планината Пирин. Средните максимални температури в най- топлия месец юли достигат до 25,5 градуса. Тъй като курортът е планински, той е идеално място за едно прохладно, пропито с емоции лято.

Банско е неголям град и лесно може да се придвижим от една до друга точка в града. Въпреки това изборът на хотел в близост до централната част на курорта остава един от предпочитаните варианти. Ако и вие търсите хотел в центъра, вижте ето тук едно предложение.

По време на своята лятна почивка в Банско можем да се насладим на множество забележителности. Ако пък искаме активна семейна почивка, списъкът с активности през лятото също е дълъг. Ето някои варианта:

  • Летни планински пешеходни преходи (около 20 маршрута) и преходи с бъгита;
  • Риболов (В границите на Национален парк Пирин, риболовът е разрешен. Паркът разполага с около 3 язовира. Преобладаващите видове риба са пъстърва и шаран);
  • Колоездене в планината (Изградена е велоалея. Спортът е изключително подходящ за трениране на физическата издръжливост и абсолютно безвреден за природата);
  • Организиране на пикник в планината (На това мероприятие можем да се насладим на традиционния хляб със сол, обяд сред природата и домашното червено вино под звуците на българска фолклорна музика);
  • Конна езда (Съществуват 3 конни бази, предлагащи самостоятелна конна езда или уроци);
  • Ловен туризъм;
  • Каньонинг.


Зимна ваканция в Банско

Ако пък все пак мислим, лятото е обвързано с море, то следователно зимата е обвързана със ски! След като вече сме избрали хотел в Банско за нашата активна семейна почивка, следва да разберем от какви активности можем да се възползваме.


Сезонът в Банско е много дълъг, което прави курорта много посещаван. Откриването му е през декември, а продължителността му е до Април. За ски любителите са създадени 3 ски училища, които да формират и усъвършенстват уменията ни. Те са насочени към всички възрастови групи, като вариантите са индивидуални и групови уроци. Освен обучение по самия спорт се предлагат оборудване, гардероб и ски под наем. В наш плюс ще бъде да изберем хотел в Банско, който работи с някой от ски гардеробите.


Ако пък предпочитаме да включим возене на лифт в нашата зимна ваканция в Банско, тук са изградени около 15 лифта с обща дължина 22км. Вариантите са лифтове със седалки, влекове и кабинкови лифтове. Можем да се насладим още на параглайдинг (спускане от връх Тодорка със ски на крака! ) и разходка с моторни шейни в снега.

През зимния сезон също се организират преходи. Има обявени около 9 зимни маршрута със средна продължителност от 4 до 9 часа. За любителите на по- спокойните спортове има изградена ледена пързалка.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!