За туристи

Разходка из красивите кътчета на Витоша

Ако не сме жители на околностите на Витоша, трябва да си намерим хотел в София, ето тук можете да намерите оферти за настаняване. София е голям и кипящ от живот град, тук всеки може да намери по нещо за себе си и близките си. А паркът е съвсем близо, когато искате да се отдадете на уединение сред природата.


Възможност за планински преходи

Черни връх е обявен за една от дестинациите, които човек е добре да посети. Тези места са събрани в списък със 100 национални туристически обекта, като при посещение на всеки един се поставя печат в специална книжка. Смята се, че българският туризъм е открит от писателя и общественик Алеко Константинов. По- голямата част от маршрутите към върха са леки и се минават безпроблемно, характерна особеност е, че мястото е силно ветровито.


Боянски водопад– до него може да се стигне през квартал Бояна, София. Изкачването се случва по 2 маршрута: по-стръмен и по-полегат. При изкачване по по-стръмният пред погледа ни се разкриват красиви гледки към малки водопади в местността. Времетраенето е около час и половина, по пътеките е поставена маркировка за безопасен маршрут, по който да се движим. По-лесният за изкачване път отнема около 2 часа.


Местност Златни мостове се издига на 1390 метра надморска височина и през нея минава река Владайска. Интересен факт е, че от реката се вижда много малко вода, защото коритото и е покрито с обемисти камъни, наречена е каменната река. Смята се, че името на природната забележителност идва от факта, че в реката има наличие на златоносен пясък. До местността може да се достигне по пешеходен маршрут от 3 квартала на София- Бояна, Княжево и Владая. 


Връх Копитото се намира на почти 1350м надморска височина и в най-високата му точка е изградена телевизионната кула. В местността са изградени хижи за отдих, ресторанти и чудесни хотели за настаняване. Изкачването до райското кътче става посредством пешеходен маршрут или лифт.  От върха се вижда цяла София и много колоездачи предпочитат да идват тук вечер, за да се насладят на поразителната гледка, която се открива пред очите им.


Национален парк Витоша 

Парк Витоша е обявен за първия парк на Балканите, 1934 година е обявен за национален, а през 2000 е получил статут на природен парк. В него са познати и 2 манастира и Боянската църква. Паркът е изключително богат на растителност (явор, полски клен, черен бор, зимен дъб, върба, бряст и други). Представители на животинската фауна са близо 500 вида насекоми, 200 вида птици, 13 вида прилепи, а от бозайниците – благороден елен, сърна и други.


Пещера Духлата

На територията на природния парк се е формирала пещерата с най- голяма дължина на име Духлата, известна още като Боснешка пещера. Названието и идва от шума, който се получава при преминаването на вятъра през входовете й. Знае се, че е дълга 18 км, но 3 км от нея все още са тайна за учените. 

Пещерата е разположена на 6 нива, като има няколко входа.  С времето в пещерата са се формирали множество вторични образувания с много тесни пространства между тях, което прави преминаването почти невъзможно. В Босненската пещера живеят 16 вида животни и 6 вида прилепи. В интерес на опазването им входът на местността е затворен за свободно влизане. Единственият начин е с опитен водач, като желаещите трябва да носят екипировка и да им бъде прочетен инструктаж за безопасност.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!