За туристи

3 забележителности в Банско, които да посетите

Банско, диамантът в короната на Пирин планина, без съмнение е приказна дестинация за зимна или лятна почивка. От години сгушеното планинско градче привлича хиляди туристи с красиви пейзажи и предизвикателни писти за ски и сноуборд. Курортът ще се хареса на туристите и с кулинарните си предложения, спа изживявания и спортни активности. Комбинацията от природни богатства, автентични занаяти и живописна архитектура със сигурност ще спечели всяко сърце. Днес обаче ще разкажем на онези от вас, които обичат историята на България, защо Банско си заслужава да се посети.


1.Пътят към вярата – Църква “Света Троица”


Построена в централната част на тогава още село Банско, църква “Света Троица” е завършена през 1835 г. За цялостното ѝ изграждане труд и средства даряват местните жители. В строежа се включват 350 майстори. Говори се, че тъй като по онова време османците разрешавали строежа на храмове само ако там вече е съществувал такъв преди, банскалии заровили кръст и икона в централен двор, за да получат позволение. Мястото дарява Лазар Герман, който в процеса на преговори с османската власт губи живота си. Отвътре храмът пленява с бароков стил, дърворезби и живописни елементи. Струва си да разгледате и да запалите свещичка за здраве, докато сте в Банско.


2.Къща музей на Никола Вапцаров – извор на поетично вдъхновение 


Ако посещавате Банско за първи път, заслужава си да посетите къщата музей на един от най-знаменитите български поети – Никола Вапцаров. Музеят се помещава в автентичната къща на Вапцаров и семейството му и е един от най-старите в Пиринска област. Посещавайки мястото, ще откриете къде поетът е сътворил повечето от легендарните си творби. Потопете се в бита на българското семейство по онова време и потърсете извора на вдъхновение, помогнал за раждането на незабравимите произведения. 

3. Музей “Неофит Рилски” – история между стените


Ако говорим за къщи на видни български представители, следващата задължителна е родната къща на Неофит Рилски. Тя е превърната в музей през 1981 г. , а е построена през 18-ти век. Помещава се в голям двор с типична за Банско каменна ограда. Особено интересни са килийното училище разположено на втория етаж и скривалището – на първия. Препоръчваме ви неизменно да видите къде и как е живял всестранно развитият български възрожденец. 

4.Хотел Грами – един от най-предпочитаните all inclusive хотели в Банскo


Ако вече сте пуснали отпуска и прелиствате all inclusive хотели в Банско, ние имаме предложение. Хотел Грами е семеен хотел, създаден с много любов. Предлага различни видове помещения според вашите нужди, както и редица от удобства, включващи релакс зона, солна стая и външен отопляем басейн. От храната в хотела пък ще си оближете пръстите и сме сигурни, защото за вас ще я приготвят самите собственици на Грами.Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!